Amprenta ecologică șocantă a industriei de lapte

Impactul devastator al industriei de lactate asupra mediului și soluția evidentă, dar nepopulară (încă)

La scară globală, cele mai mari 20 de companii producătoare de lapte și carne emit mai multe gaze de seră decât Germania, o țară mare, dezvoltată, cu aproximativ 60 de milioane de locuitori. Iar asta ar trebui să ne pună serios pe gânduri. Vrem să fim parte dintr-o industrie extrem de poluantă, care contribuie la defrișări masive, un consum extrem de mare de apă și o producție masivă de CO2? Sau ne dorim să protejăm planeta alegând alternative de lapte vegetal sănătoase, gustoase și care nu poluează?

Păduri tăiate

Laptele de vacă – esențial sau nu?

De mai bine de 8000 de ani, laptele de vacă a fost o componentă esențială a dietei omului. În ciuda faptului că produsele lactate produceau alergii și că un anumit procent din populație avea intoleranță la lactoză, laptele de vacă a rămas esențial și recomandat pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor, dinților, pentru creșterea armonioasă a copiilor datorită conținutului bogat de proteine, calciu și vitamine.

”Eroziunea solului, consumul uriaș de apă, tăierea pădurilor, gazele de seră emise toate au un impact șocant asupra mediului înconjurător.”

Ultimele studii arată însă că intoleranța la lactoză afectează un procent din ce în ce mai mare din populație și că o dietă bogată în colesterol și produse animale are un impact major asupra sănătății și duratei de viață.  Cea mai gravă problemă este însă faptul că producția de lapte de vacă are un impact șocant asupra mediului, impact care nu a fost studiat atent până de curând. Eroziunea solului, consumul uriaș de apă, tăierea pădurilor, gazele de seră emise toate au un impact șocant asupra mediului înconjurător și ar putea fi evitate foarte simplu printr-un consum exclusiv de variante vegetale.

Lapte de vacă = tăierea pădurilor

Din punct de vedere al mediului, industria laptelui (și cărnii) este una dintre cele mai mari producătoare de gaze de seră care duc la încălzirea accelerată a planetei. Creșterea populației și nevoia crescută de hrană a dus la industrializarea agriculturii dar și la o creștere extraordinară a numărului și dimensiunilor fermelor de animale precum vacile. 

Industria laptelui este una dintre cele mai mari producătoare de gaze de seră care duc la încălzirea accelerată a planetei.

Cea mai gravă problemă a creșterii vacilor pentru lapte este că ele sunt hrănite în 90% din cazuri cu derivate din soia. Creșterea necesarului de teren pentru producția de soia se face de cele mai multe ori prin tăierea pădurilor. În 2017, Uniunea Europeană a folosit 12% din producția globală de soia (34,4 milioane de tone) și numai 4,5 milioane de tone au putut fi considerate ca nefiind produse pe terenuri deforestate, ceea ce înseamnă că pentru restul de 30 de tone au fost tăiate păduri! 90% din această cantitate de soia a fost folosită pentru hrana animalelor și doar 5% pentru hrana oamenilor.

Lapte vegetal – ce alegem?

Laptele din plante nu este o noutate. Companii precum Oatly au început să producă acest tip de lapte în Europa încă din 1980.

Problemele de poluare aduse în fața noastră în ultima perioadă, au schimbat complet tendințele de cumpărare ale consumatorilor educați. Dacă până acum câțiva ani laptele vegetal era consumat doar de cei care aveau intoleranță la lactoză, astăzi aproximativ 15% din populația Europei nu mai consumă deloc lapte de vacă. Consumul de lapte de vacă a scăzut cu 35,6% în Statele Unite din 1975 până în 2016.

Creșterea cererii pe piața de lapte vegetal a dus la o explozie de variante. În 2015 existau peste 130 de variante de lapte vegetal pe piața din Europa. Există lapte de migdale, de soia, băuturi de ovăz, lapte produs din diverse nuci precum caju sau fistic și chiar lapte vegetal din mazăre.

Laptele de migdale și soia – variante bune, însă nu destul de bune

În ultima perioadă laptele vegetal a devenit din ce în ce mai popular pe piețele din vest. Cu certitudine, laptele vegetal are un impact mai mic asupra poluării mediului însă și aici sunt destule probleme.

Producția de migdale, de exemplu, are nevoie de o cantitate foarte mare de apă așa că în multe zone din lume cum ar fi California din Statele Unite, consumul uriaș de apă pentru producția acestor oleaginoase a ridicat semne de întrebare cu privire la poluare și amprenta ecologică.

Laptele din soia și producția de soia de asemenea consumă multe resurse de apă și așa cum am arătat mai sus, nevoia de teren pentru agricultură duce la tăierea pădurilor mai ales în zonele tropicale.

Laptele de ovăz – o alternativă sigură și hrănitoare

Așa cum am amintit mai sus, Oatly, o companie suedeză, produce băuturi din ovăz extrem de populare pe tot globul și le produce de peste 30 de ani. Oatly a studiat problema impactului industriei de lapte asupra mediului înconjurător și a descoperit că laptele din ovăz, pe lângă gustul plăcut și valorile nutriționale crescute, are cel mai mic impact negativ asupra mediului dintre toate variantele vegetale.

  • Gazele de seră emise în producția de ovăz sunt cu 80% mai puține decât cele emise în producția de lapte de vacă.
  • Energia totală consumată este cu 60% mai redusă comparativ cu cea consumată în industria laptelui de vacă.
  • Pentru producția de lapte de ovăz se folosește și cu 80% mai puțin teren decât pentru producția de lapte de vacă.
  • Dintre toate băuturile din plante, cea de ovăz folosește cea mai puțină apă.
  • Din punct de vedere nutrițional, băutura de ovăz este cel mai bogat în nutrienți dintre toate variantele vegetale.

Cererea de lapte vegetal va fi din ce în ce mai mare în următorii ani pentru că cei mai mulți consumatori vor alege să protejeze mediul și animalele și să consume băuturile vegetale cu cel mai mic impact asupra mediului. Oatly este producătorul de băuturi din ovăz care studiază an de an impactul asupra mediului și alege să producă acest aliment hrănitor, ecologic și extrem de plăcut la gust pentru consumatorii din toată lumea.

Dacă și tu vrei să protejezi lumea în care trăim și să fii parte din trendul care alege variante vegetale de produse, alege o băutură produsă responsabil, de o companie care studiază mereu și mereu efectele asupra mediului și vrea să îl protejeze. 

Indiferent de vârsta ta, poți deveni foarte simplu membru a Generației de După-Lapte (Post Milk Generation): alege produsele Oatly!