Este bun laptele de ovăz? Iată ce trebuie să ști, potrivit unui nutriționist

Inclusiv beneficiile pentru sănătate în comparație cu laptele de migdale și laptele de vacă.

Alăturându-se băuturilor făcute din lapte de migdale, orez și soia, laptele de ovăz este cel mai recent lapte pe bază de plante care a preluat rafturile supermarketurilor, și cafenelele de pretutindeni. Această alternativă vegană la laptele de lapte este făcută mai întâi prin amestecarea apei și a ovăzului și apoi prin strecurarea lichidului. Și din moment ce această băutură pe bază de plante este de fapt destul de gustoasă, probabil că nu va pleca nicăieri pentru o vreme.

Iată tot ce trebuie să știți despre beneficiile laptelui de ovăz pentru sănătate – inclusiv dacă ar trebui să îl alegeți în locul laptelui de vacă sau a celui de migdale data viitoare când comandați un latté.

Ovăzul este unul dintre cele mai bune alimente pe care le puteți consuma din mai multe motive.

Datele nutriționale a băuturilor de ovăz

Modul de servire: 1 cană de Oatly
Calorii: 120
Grăsime totală: 5g
Grăsimi saturate: 0,5g
Colesterol: 0mg
Sodiu: 100 mg
Glucide totale: 16g
Total zaharuri (zahăr natural din ovăz): 7g
Fibre alimentare: 2-4g
Proteine: 3g
Vitamina A: 20% DV
Calciu: 25% DV
Fier: 2% DV
Vitamina D: 20% DV
Riboflavină: 45% DV
Vitamina B12: 50% DV
Fosfor: 20% DV
Potasiu: 8% DV

Beneficii pentru sănătate a băuturii de ovăz

Ovăzul este unul dintre cele mai bune alimente pe care le puteți consuma și asta din mai multe motive. În primul rând, ca cereale integrale 100%, acestea sunt pline cu fibre, proteine vegetale, vitamina B și minerale, inclusiv fier, calciu și magneziu. Acestea au fost, de asemenea, legate de riscul redus de boli de inimă datorită unui tip de fibre numite beta-glucan, care s-a dovedit că îmbunătățește nivelul colesterolului și chiar ajută la controlarea glicemiei. Această fibră oferă și prebiotice, care alimentează probioticele corpului și ajută aceste bacterii prietenoase să supraviețuiască și să prospere. Consumul de alimente cu beta-glucan a fost, de asemenea, legat de îmbunătățirea imunității și a sănătății intestinului.

Cu toate acestea, este încă prea devreme pentru a spune dacă beta-glucanul sau alte forme de fibre solubile adăugate în laptele de ovăz în timpul procesării au aceleași efecte ca și consumul regulat de ovăz. Unele cercetări inițiale au legat potențialele beneficii de scădere a colesterolului cu beta-glucanul sub formă de băuturi, dar avantajele pentru inima și sistemul imunitar depind și de ceea ce mai consumi în fiecare zi (de exemplu, legume, fructe, fasole, nuci, semințe, fructe de mare , brânză, iaurt neîndulcit și cereale integrale 100%).

Lapte de ovăz vs. Lapte de vacă

Laptele de ovăz cumpărat din magazin are adesea o cantitate similară de vitamine și minerale ca și laptele de vacă tradițional. Acest lucru se datorează faptului că FDA permite fortificarea laptelui și a înlocuitorilor fără lactate cu vitamina D și vitamina A. O cană de lapte fortificat – fie ovăz, fie vacă – oferă aproximativ 20% din valoarea zilnică pentru fiecare. De asemenea, producătorii pot adăuga vitamina B12, calciu și riboflavină la laptele de ovăz pentru a furniza niște substanțe nutritive care se găsesc în mod natural în laptele de vacă.

Cele două tipuri conțin, de asemenea, un număr similar de calorii (90-150 în funcție de marcă) într-o porție de 1 cană, dar laptele de ovăz are mai mulți carbohidrați (16g versus 12g) și fibre (3g versus 0g) și mai puține proteine (3g versus 8g ). Proteinele suplimentare din laptele de vacă vă pot menține mai plini, mai mult timp, deoarece prelungesc procesul de digestie și absorbție în tractul gastro-intestinal.

Acestea fiind spuse, este crucial să verificați etichetele înainte de a schimba o opțiune pe bază de lactate cu una pe bază de plante, deoarece afirmațiile de marketing pot face ca produsele alimentare „vegane”, „fără lactoză” sau „fără lactate” să pară mai hrănitoare decât sunt de fapt. Chiar și laptele de ovăz etichetat ca „simplu” sau „original” poate conține zahăr adăugat.

Lapte de ovăz vs lapte de migdale

Laptele de ovăz tinde să aibă o consistență cremoasă plăcută care se amestecă bine, ceea ce îl face un substitut popular în băuturile cu cafea precum și alte tipuri de băuturi. Și dacă aveți intoleranță la lactate sau alergii la migdale, nucă de cocos sau soia, laptele de ovăz se poate dovedi o opțiune sigură. Dacă nu conține lactoză, cât este de „bun pentru tine” fiind comparat cu laptele de migdale sau alte alternative pe bază de plante, depinde în totalitate de doi factori:

Alegeți o versiune neîndulcită? Atât pentru laptele de ovăz, cât și pentru cel de migdale, căutați-le pe cele pe care este înscris „neîndulcit” pe partea din față a ambalajului și verificați eticheta nutrițională pentru a vă asigura că există 0g de zahăr adăugat pe porție. Cu capul sus: „Barista Blend” este un alt cod pentru adăugarea de zahăr – este conceput pentru a avea o textură mai cremoasă pentru spuma de lapte în latte.
Cât de mult bei? Dacă îți place gustul laptelui de ovăz, atunci folosește o variantă neindulcită în cafea, ceai, cereale sau piureuri de casă. Dar dacă alegeți laptele de ovăz pentru beneficiile percepute de slăbit, trebuie să știți că are mai puțin mai multe calorii decât laptele de migdale neîndulcit, care se poate adăuga practic la orice.

Dezavantaje ale laptelui de ovăz

Pentru cei cu boală celiacă sau intoleranță la gluten, nu ar trebui să presupunem neapărat că laptele de ovăz nu conține gluten. Unele băuturi din ovăz sunt procesate cu echipamente comune, deci verificați să aibă înscris pe ambalaj un simbol certificat fără gluten pentru a vă asigura că produsul îndeplinește standarde stricte fără gluten. În afară de asta, poate fi greu să găsești o opțiune de lapte de ovăz fără adaos de zahăr și, desigur, băutura poate fi destul de scumpă, dar, în general, nu există dezavantaje majore în alegerea acestei băuturi.